Słoninę, która została po śwince, przetopiłam. Do tego dodałam boczek, cebulę, jabłka, sól i pieprz. I tak oto powstał pyszny domowy smalczyk. Wyszły dwie miseczki. Na kanapakę z ogórkiem kiszonym - pychota :-).
Składniki na smalec:- 800g słoniny (bez skóry),
- 150g boczku wędzonego,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- sól, pieprz.
Nastawiam na wolnym ogniu. Ostatnio przetapiałam na kuchni kaflowej, gdzie ogień był wolny i nie przywierało do dna naczynia. Dosyć często mieszam..
W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki - kroję w kostkę boczek, cebulę i jabłko. Kiedy słonina jest już wystarczajaco przetopiona, a skwarki jasne, dodaję pozostałe składniki. Smażę tak długo, aż jabłka zaczną być szkliste, zwykle ok. 15 min.
Gdy smalec nieco przestygnie przelewam go do miseczki lub słoika. Po zastygnięciu - gotowy na kanapkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz