poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Swojski smalec

Słoninę, która została po śwince, przetopiłam. Do tego dodałam boczek, cebulę, jabłka, sól i pieprz. I tak oto powstał pyszny domowy smalczyk. Wyszły dwie miseczki. Na kanapakę z ogórkiem kiszonym - pychota :-).
Składniki na smalec:
  • 800g słoniny (bez skóry),
  • 150g boczku wędzonego,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz.
Najpierw odcinam skórę. Następnie słoninę kroję w kostkę i ważę, żeby wiedzieć, w jakich proporcjach dodać reszę składników (u mnie jest to pozostałość po przerobionej śwince). 



Nastawiam na wolnym ogniu. Ostatnio przetapiałam na kuchni kaflowej, gdzie ogień był wolny i nie przywierało do dna naczynia. Dosyć często mieszam..


W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki - kroję w kostkę boczek, cebulę i jabłko. Kiedy słonina jest już wystarczajaco przetopiona, a skwarki jasne, dodaję pozostałe składniki. Smażę tak długo, aż jabłka zaczną być szkliste, zwykle ok. 15 min. 


Gdy smalec nieco przestygnie przelewam go do miseczki lub słoika. Po zastygnięciu - gotowy na kanapkę. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz